Dla mediów

mail: katarzyna.pasieczna@mazowsze.waw.pl
konkurs.jopek@mazowsze.waw.pl

Informacja prasowa

Konkurs wokalny im. Stanisława Jopka powstał w 2019 roku z inicjatywy zespołu „Mazowsze”. Twórcom tego przedsięwzięcia przyświecała idea upowszechnienia wśród Polaków zarówno tych znanych, jak i rzadko wykonywanych utworów „Mazowsza”, ale również przybliżenie sylwetki patrona Konkursu.

Stanisław Jopek, tenor i wieloletni członek chóru zespołu „Mazowsze” był postacią nietuzinkową. Nie tylko ze względu na piękną barwę głosu – tenor o barytonowym zabarwieniu, ale również w związku ze swoją życiową drogą, która odbył, by ostatecznie stać się pierwszym solistą największego zespołu narodowego w Polsce. Urodził się i wychowywał we Lwowie, a potem, po repatriacji, w Kościerzycach na Dolnym Śląsku. Stamtąd, poprzez zespół Skolimów, przywędrował do „Mazowsza” i został w zespole aż do końca swojego życia, do końca śpiewając i występując na scenie. Śpiewał w 36. językach. Kochał scenę, a jego kunszt wykonawczy na całym świecie wzbudzał zachwyt, uwielbienie i podziw. Nazwanie organizowanego przez „Mazowsze” Konkursu wokalnego imieniem Stanisława Jopka było dla organizatorów oczywiste i naturalne.

Konkurs od początku miał na celu rozśpiewanie całej Polski, dlatego odbywa się w czterech kategoriach wiekowych: 8-14 lat, 15-19 lat, 20-25 lat oraz 26 lat plus, bez ograniczeń wiekowych. Kandydaci mają obowiązek przygotować dwa utwory z repertuaru zespołu „Mazowsze” z podanej listy piosenek, w oryginalnej tonacji. Pierwszy etap Konkursu to eliminacje na szczeblu wojewódzkim. Za ich organizację odpowiadają Partnerzy Regionalni, którymi w każdym z województw są instytucje kultury działające na danym terenie. To Partnerzy Regionalni organizują pierwsze przesłuchania, powołują jury oraz przy udziale przedstawicieli zespołu „Mazowsze” wyłaniają zwycięzców pierwszego etapu w każdej kategorii wiekowej. Zdobywcy pierwszych miejsc biorą udział w drugim etapie Konkursu, który odbywa się w siedzibie „Mazowsza” w Otrębusach pod Warszawą, a organizację drugiego etapu przejmuje całkowicie zespół „Mazowsze”. W jury, które przez dwa dni przesłuchuje uczestników Konkursu zasiadają autorytety w dziedzinie śpiewu i muzyki: muzykolodzy, soliści największych oper w Polsce, muzycy i przedstawiciele zespołu „Mazowsze”.

Zwycięzcy regionalnych etapów nie tylko biorą udział w kolejnych przesłuchaniach konkursowych, ale także uczestniczą w zorganizowanych dla nich warsztatach oraz wyjazdach, jak choćby wizyta na warszawskich Powązkach i odwiedzenie grobów patrona Konkursu Stanisława Jopka oraz założycieli „Mazowsza” – Miry i Tadeusza Sygietyńskich. Punktem kulminacyjnym drugiego etapu Konkursu jest Koncert Galowy, podczas którego zdobywcy pierwszych trzech miejsc w każdej kategorii wiekowej występują na scenie wraz z artystami „Mazowsza”, w słynnych na całym świecie kostiumach zespołu. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że nagrody w Konkursie mają także postać finansową: I Nagroda – 8 000 zł , II Nagroda – 5 000 zł, III Nagroda – 3 000 zł, Wyróżnienie – 2 000 zł oraz Nagroda publiczności – 2 000 zł.

Już pierwsza edycja Konkursu w 2019 roku pokazała, że pomysł na jego zorganizowanie okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Do Konkursu przystąpiło blisko 600 osób w różnym wieku, a piosenki „Mazowsza” zyskały jeszcze większą popularność. Mając na uwadze ten sukces, druga edycja Konkursu została zmodyfikowana i rozszerzona o uczestników zza granicy, będących przedstawicielami Polonii. Twórczość „Mazowsza” i osoba Stanisława Jopka jest im szczególnie bliska, co jeszcze bardziej uzasadnia rozszerzenie formuły Konkursu na cały świat. Partnerem zespołu „Mazowsze” w organizacji Konkursu poza granicami Polski jest Stowarzyszenie „Wspólnota Polska”.